AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u zvaničnoj poseti Beču, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva "propisana" reššenja.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina.

Foto: Tanjug

Vučić je kazao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti, i da ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane.

On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo vezano za problem Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je "uvezla" prijemom novih članica.

Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beogarda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.

Foto: Tanjug

Van der Belen je ukazao da je Beč, po broju Srba, kako se često kaže, "četvrti najveći grad Srbije", tako da je Vučić danas, tokom posete, kao na domaćem terenu.

Dve zemlje, istakao je povezuju istorija i veliki broj građana, a ti dobri odnosi se ispoljavaju u ekonomskoj i saradnji u svim drugim oblasgtima.

Predsednik Austrije kazao je da mu je bila velika čast što je danas mogao u Beču da pozdravi dobrog prijatelja Austrije, te obećao da će zvaničan Beč i dalje podržavati Srbiju u pristupnom procesu EU.

Austrija i Srbija, prema njegovim rečima, neguju odnose, koje je okarakterisao odličnim, dodajući da tako treba i da ostane.

Predsednik Vučić dočekan je uz sve vojne počasti ispred Predsedništva Austrije, nakon čega je počeo razgovor u četiri oka šefova dve države.

Podsetio je da je Austrija najveći direktni investitor u Srbiji, i da se trgovinska razmena dobro razvija.

- Razgovarali smo o aktuelnim izazovima u EU, pristupnom procesu. Srbija dobro napreduje na tom putu i Austrija je u potpunosti podržava na tom putu. Podržavaćemo i posebno ove godine, kada u drugoj polovini predsedavamo EU, jer će to biti jedan od naših prioriteta - najavio je Van der Belen.

Rekao je da nije tajna da su neophodne još neke reforme na srpskoj strani, ali je izrazio uverenje da je moguće ispuniti obaveze u okviru vremenskog roka koji je EK dala do 2025.godine.

"Ukoliko sve strane, a tu mislim i na EU, preduzmu odgovarajuće korake, mislim da je taj rok ostvariv“, podvukao je on.

Van der Belen je poručio da se protivi da se od jedne zemlje, koja je u pristupnom procesu, traži nešto više od drugih. Naglasio je da EU mora da obavi i svoje zadatke, jer prijem Srbije same neće biti problem, ali ako pristupe sve zemlje regiona, onda treba reformisati postojeće institucije Unije.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić je preneo da je sa svojim austrijskim kolegom razgovarao otvoreno o svim ključnim pitanjima regiona iz kojeg dolazi i naravno Srbije.

Zahvalio se na nedvosmislenoj podršci koju Austrija prža Srbiji na njenom evropskom putu.

Podvukao je da su mir i stabilnost ključne reči za ceo Zapadni Balkan i da Srbija ulaže mnogo napora i energije da se očuvaju.

- Postoje problemi i nismo bežali od njih ni u razgovorima Beograda i Prištine, koji su jedan od uslova koje je EU stavila pred nas ako želim priključenje do 2025 - objasnio je Vučić.

Istovremeno je izrazio nadu da u drugim delovima Zapadnog Balkana neće dolaziti do pravljenja bilo kakvih tenzija, jer su mir i stabilnost uslov za ekonomski napredak, kao i manje stabilnosti, jer samo tako mogu da se dovede više investitora.

Preneo je da su tokom sinoćnjeg sastanka sa austrijskim privrednicima kompanije najavile nove investicije i otavranje radnih mesta, te da traže školovane inženjere.

Foto: Tanjug

Vučić je kazao da Srbija ima veliko poverenje u Austriju i da očekuje da će posle Bugarske, koja aktuelno predsedava EU, zvaničan Beč, kao i druge naše komšije, pomoći da se napravi značajan napredak na putu Srbije ka EU.

- Nije nam namera da uđemo u EU i budemo tamo najsiromašnija zemlja, već želimo da budemo spremni i dokažemo se radom - podvukao je Vučić podsećajući na uspehe u ekonomskoj oblasti.

On je apelovao na Austriju da još snažnije podrži Srbiju na njenom evropskom putu i pomogne da dalje smanjuje nezaposlenost, jača privredu.

- Zahvalan sam Van der Belenu zbog izgovorene rececnice da, ako želite kompromis i rešenje, ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve. I jedni i drugi moraju da budu pojednako nezadovoljni i zadovoljni kako bi do rešenja došlo - rekao je Vučić i dodao:

-Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima - poručio je on.

- Ako neko bude razumeo da Srbija ima svoje inetrese i da ne može da bude primoravana i naterana da uvek izlazi u susret svima drugima, a da zauzvrat ništa ne dobija, onda postoji mogućnost za solucijom. Kod mene postoji nada i tračak optimizma da možemo doći do rešenja - rekao je i istakao da treba da pokušamo, da budemo hrabri i pitanje Kosova ne ostavljamo našoj deci ili deci naše dece.

Zahvalio se Van der Belenu što je želeo da čuje stavove Srbije, iako Austrija ima drugačiji odnos prema Kosovu, jer je priznala jednostranu proglašenu nezavisnost.

Inače, Vučića su ispred palate Hofburg pored predsednika Austrije, uz aplauz dočekali brojni građani, Srbi i Austrijanci. Predsednik Srbije im je i pored velikog obezbeđenja prišao kako bi se pozdravio i rukovao sa njima.

Foto: Pink.rs

Predsednik Srbije sastaće se u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a nakon sastanka predviđeno je takođe zajedničko obraćanje medijima.

Glavna tema razgovora šefa srpske države sa austrijskim domaćinima, pored bilateralne saradnje, kako je najavljeno, je i situacija u regionu i pre svega približavanje Srbije EU.

Vučić je sinoć, u bečkom hotelu "Saher", razgovarao sa predstavnicima Privredne komore Austrije i austrijskim privrednicima koji već rade u Srbiji ili žele da investiraju u našoj zemlji.

Tom prilikom je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl šefu srpske države uručio je "Veliku počasnu medalju", najviše priznanje austrijske komore.

Rekao je da se slaže sa austrijskim kolegom da samo spremnošću na kompromis obe strane, i pogledom u budućnost, a ne u prošlost, postoji nada da se taj zamrznuti konflikt reši.

- Znamo da najveći deo zavisi od nas i šta postignemo sa Prištinom - dodao je Vučić.

Na kraju posete predsednika Srbije Beču planiran je sastanak sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

- Važno je da pronađemo to rešenje, mnogo važnije nego što to nekome u Srbiji danas izgleda - podvukao je Vučić dodajući da će Srbija dati sve od sebe da do toga dođe.

Predsednik Vučić objavio je na Tviteru fotografije iz zvanične posete Austriji i sa sastanka s austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom.

- Sa predsednikom Republike Austrije Aleksanderom van der Belenom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršci Austrije evropskom putu Srbije - napisao je Vučić na zvaničnom nalogu na ovoj društvenoj mreži uz fotografiju na kojoj se rukuje sa Van der Belenom.

U posebnom tvitu u kojem je napisao "U zvaničnoj poseti Republici Austriji", srpski predsednik je postavio fotografiju na kojoj s austrijskim kolegom ide crvenim tepihom ispred bečke palate Hofburg, gde je sedište austrijskog Predsedništva.

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen, objavio je danas, takođe,  na svom nalogu na Tviteru fotografije sa sastanka u Beču sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, uz ocenu da dve zemlje imaju odlične bilateralne odnose, koji se zasnivaju, pre svega, na dubokim odnosima dva naroda.

Van der Belen je dodao da je za njega "veliko zadovoljstvo i čast" što može da ugosti Vučića i delegaciju, koju srpski predsednik predvodi u poseti Austriji i Beču.

Vučić: Vreme razgovora pred nama, vreme ratova prošlost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je u Beču nadu da će njegova predstojeća poseta Hrvatskoj biti uspešna, a biće uspešna, istakao je, ako bude došlo do smanjenja tenzija i stavljanja tema prošlosti po strani. Vučić je, na zajedničoj konferenciji za štampu posle sastanka sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da je svog domaćina obavestio o predstojećoj poseti Hrvatskoj.-Rekao sam mu da mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je reč o budućnosti - kazao je on. Vučić je izrazio nadu da će poseta Zagrebu biti uspešna, a biće uspešna, kako je podvukao, ako „uspemo da smirimo tenzije i ako teme prošlosti ostavimo po strani“. On je naglasio da ga, s tim u vezi, ne interesuju komentari, ni u Zagrebu, ni u Beogradu, od onih koji bi da „nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke“.-Vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost - zaključio je Vučić.

Susedi od pomoći na evropskom putu, problem KiM moraju da reše Srbi i Albanci

Srbija ima tri puta po šest meseci, tokom kojih ae Evropskoj uniji predsedavati njeni susedi, da iskoristi za svoj put dalji u EU, konstatovao je danas u Beču predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je istakao da problem Kosova i Metohije moraju da reše sami Srbi i Albanci.

On je, na konferenciji za štampu sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je Srbiji potrebna pomoć i podrška i da je i ima u predsednicima vlada Bugarske i Austrije.

- Čini se da vidimo svetlo na kraju tunela, i izlaz iz teških situacija u kojima je bila naša zemlja. Za svako rešenje između Beograda i Prištine biće potrebna podrška međunarodne zajednice, a tako i Austrije - poručio je Vučić.

- Ako već pokušavamo da rešimo ovaj vekovni problem, zamolio bih da to zadobije pažnju EU - dodao je on.

Izrazio je uverenje da kancelar Kurc ima "bezgraničnu volju" da pomogne nama i drugim narodima u regionu.

- Bićemo dosadni i zvaćemo ga da češće dolazi u našu zemlju - naglasio je Vučić i dodao da ne možemo očekivati čuda za vreme predsedavanja suseda, već da je na nama da ispunimo obaveze.

On je kazao da je zahvalan Kurcu za sve što je učinio, ne samo za Srbiju, već ceo Zapadni Balkan, na njegovom posvećenom radu i stalnim porukama podrške.

- Imali smo priliku da zajedno radimo i na jednom oad najtežih pitanja za savremenu Evropu, kao što je migrantska kriza. Kurc je bio posvećen tom pitanju i pozivao danonoćno da vidi ko kako može da zaštiti interese Evrope i Austrije, pomagao je Srbiji i to ne možemo nikada da zaboravimo - rekao je Vučić.

Ukazao je na ekonomsku saradnju dve zemlje, navodeći da u Srbiji 450 austrisjkih kompanija zapošljava 13. 000 ljudi i da očekuje da će se taj broj značajno povećati.

- Obavestio sam predsednika vlade Austrije o sastanku sa Privrednom komorom Austrije i investitorima, koji su rekli da nikada nije bilo bolje u Srbiji nego 2017.godine, a biće i sve bolje. Pozivamo i druge investitore da dođu u našu zemlju i da vide da je Srbija na putu ka EU, zemlja koja se menja -  naglasio je Vučić.

Ukazao je da dve zemlje imaju dobru saradnju u svim sferama i zamolio Kurca da svoju dosadašnju bezrezervnu podršku Srbiji pruža i u budućnosti.

Rekao je da očekuje da saradnja dve zemlje bude još uspešnija sada kada je Kurc na mestu kancelara i da će češće da dolazi u Srbiju.

- Ima otvoren potziv, bio je puno puta ali nikada nije mogao da se zadrži. Kako dođe, prođe tri četiri sastanaka, i ide nazad. Nadam se, iako nije realno da će kao kancelar imati više vremena, da će moći duže vremena da provede u našoj zemlji  - istakao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Srbija imati priliku da ugosti kancelara u prvoj polovini ove godine, a predsednika Aleksandera van der Belena - u drugoj.

Razgovorom sa predsednikom parlamenta završena poseta Beču

Predsednik Srbije završio je zvaničnu posetu Beču sastankom sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Predsednik Srbije, koji je boravio u zvaničnoj poseti Beču na poziv šefa austrisjke države Aleksandera van der Belena, sa kojim se saglasio, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da su odnosi dve zemlje odlični.

Od austrijskog kolege Vučić je dobio dalju podršku za evrospki put Srbije, a zamolio je Austriju da, po pitanju Kosova i Metohije, podrži svako rešenje do koje budu došli sami Srbi i Albanci.

Vučić je razgovarao i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, koji je najavio da će Srbija i Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta austrisjkog presedavanja EU, te da će zvaničan Beč i dalje snažno podržati Sbriju na putu ka EU.

Predsednik Srbije doputovao je juče u Beč gde mu je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio najviše priznanje komore "Veliku počasnu zlatnu medalju". U delegaciji Srbije bila je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic.

Politiku Srbije ne vodi hrvatska vlada

Politiku Srbije vodiće predsednik i Vlada Srbije, neće je voditi članovi Vlade Hrvatske, rekao je danas Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi izjava hrvatskih zvaničnika da pre posete Zagrebu treba da se izvini zbog navodne velikosrpske agresije. - Naša politika je politika pružanja ruke i politika budućnosti - poručio je Vučić i dodao: "Ko želi da ostane zaglavljen u prošlosti mi mu želimo sve najbolje, ali ne mora nas da uvodi u istu priču, niti u takvoj priči želimo da ostanemo".Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nedavno je uputila poziv Vučiću da poseti Zagreb, na šta je on pozitivno odgovorio, a taj potez Predsednika Srbije pozdravila je i EU. Međutim u delu Vlade Hrvatske ta poseta nije naišla na odobravanje te su se čuli razlieiti komentari, te se, uz nespremnost na konstruktivan pristup, čuo i zahtev da se srpski predsednik izvini Hrvatskoj. - Jedino što mogu da kažem to je da će politiku Srbije voditi organi Republike Srbije, predsednik Srbije i vlada Srbije. Svakako je neće voditi članovi vlade Hrvatske tako da mi smo ti koji ćemo da odlučujemo šta ćemo da učinimo, kakvu ćemo politiku da vodimo - rekao je predsednik Srbije novinarima u Beču posle zajedničke konferencije za novinare sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Vučić i Sobotka: Ulazak Srbije u EU veoma važan za Austriju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka konstatovali su danas da je ulazak Srbije u EU veoma važan za Austriju, koja će nastaviti da pruža podršku evropskim integracijama Srbije.

- Za austrijski Parlament Balkan je izuzetno važan politički prostor o kome mi treba da vodimo računa. Meni je važno da imamo dobre kontakte, jer Srbija ima odlučujuću ulogu na Balkanu - istakao je Sobotka.

Vučić je istakao važnost razvoja odnosa dveju zemalja, naročito jačanje ekonomske saradnje, kao i važnost podrške Austrije evropskim integracijama Srbije.

On je naglasio i da treba raditi na jačanju parlamentarne saradnje i pozvao predsednika parlamenta Sobotku da uskoro poseti Srbiju, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Tema razgovora bila je i situacija u regionu i očuvanje mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Vučić je sastankom sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom danas posle podne završio zvaničnu posetu Austriji. rajevo.

#Aleksandar Vučić

#Austrija

#Poseta

'